ENSZ kontra drogpropaganda

Lehetséges a felére visszaszorítani a drogfogyasztást? Mi a fő gát ennek a célnak az elérésében? Mi a legfőbb hiányosság, amit a prevencióban elkövethet?

ENSZ kontra drogpropaganda

1988 óta június 26. a kábítószer-elleni küzdelem világnapja. A Sola rádió riportere ebből az alkalomból készített interjút Németh Gergő drogmegelőzési szakemberrel. Az interjú elején a riporter felvetette, hogy 1987-ben az ENSZ egyik határozatában azt tűzte ki célul, hogy az illegális kábítószer-fogyasztást világviszonylatban 50 százalékkal csökkentse. Lehetséges a felére visszaszorítani a drogfogyasztást? Van ennek a célkitűzésnek reális alapja? Egyáltalán mi a fő gát ennek a nemes célnak az elérésében?

Németh Gergő drogmegelőzési szakember így nyilatkozott a Sola rádiónak adott interjújában a kábítószer-ellenes világnap célkitűzésével, illetve az ebben felmerülő akadályokkal kapcsolatban:

„Hogyha akkor, ott nem lett volna semmilyen ellenszél, ha nem lettek volna, akik kampányolnak és dolgoznak a droghasználat mellett, akkor el tudom képzelni, hogy ez a célkitűzés mára valóra vált volna.”

A drogokkal kapcsolatos kampányolás, akár mellette akár ellene, folyamatosan zajlik

Napjainkban kifejezetten nehéz elkerülni, hogy ne találkozzon az ember különböző fórumokon a drogokkal. Szinte nincsen már olyan film, amiben ne jelenne meg valamilyen formában valamelyik drog, akár pozitívan – sajnos manapság ez a gyakoribb – akár negatívan bemutatva. A gyerekek egyre fiatalabban hallanak a drogokról vagy látnak drogfogyasztókat többek között a közösségi média, a filmek és az internet hatására.
Mivel a drogkereskedelem az egyik legnagyobb üzlet a világon, és szép számmal vannak emberek, akik nem akarják szó nélkül hagyni, hogy a fő bevételi forrásuk megszűnjön, ezért a drogfogyasztást támogató propaganda egyre szélesebb körben terjed.

 

Mit tesz a drogpropaganda?

Egy olyan illúziót teremt akár a fiatalok akár a felnőttek számára, mintha a drogok megoldást jelentenének az élet nehézségeire, vagy segítséget az élet kívánatos oldalára. Filmekben sajnos nem ritka, hogy kifejezetten menőnek, vagánynak, bulinak és viccesnek ábrázolják a drogfogyasztást. Mindeközben a nagy becsapás és csapda az egészben az, hogy ez lehet, hogy egy-két alkalommal valóban hoz valamilyen kívánt hatást, viszont akik megtapasztalták a drogoknak a teljes képét, azok be tudnak arról számolni, hogy bizony ez nagyon csúnya végkimenetellel szokott járni.

Németh Gergő drogmegelőzési szakember azt mondja:

„Amit bemutatnak néha műsorokban, különböző propaganda cikkekben, azok sajnos tényleg egy nagyon hamis képet adnak a fiataloknak is és a felnőtteknek is. […] Nap mint nap kell dolgoznunk azon, hogy egyre több fiatalt oktassunk, hogy egyre több ember megismerje azt, mit rejtenek a drogok, milyen hatással lehet ez az életükre, mások életére.”

Hogyan lehetne reálissá tenni az ENSZ célkitűzését?

Csak azért, mert van, aki elfogadottá tenné a droghasználatot, ettől még nem lesz veszélytelen. Olyan társadalmi kérdésekben, mint a droghasználat, észre kell tudnunk venni a valódi károkozást. Ahol több teret kap a különböző drogok pozitív “reklámozása”, ott nő az igény a drogfogyasztásra. A drogprevenciós szakember a megoldást nem pusztán a káros drogpropaganda megszűntetésében látja. Az interjúban definiálta a megoldást jelentő megközelítést az ENSZ célkitűzés eléréséhez:

„Az egyértelműen kiderült az elmúlt évtizedekben, hogy a drogmegelőzés – és kifejezetten amikor oktatjuk a fiatalokat a kendőzetlen igazságról – az működik. És mindazokban a közösségekben ahol foglalkozunk ezzel, azokban az iskolákban ahol van rendszeres és jó, hatékony drogmegelőzés, ott csökken vagy akár el is tűnik a droghasználat. […] Az újra és újra kiderül, hogy célt ér, és a legfőbb hiányosság, amit a drogprevencióval elkövethetünk, hogy nem csináljuk, vagy nem kezdjük el időben” – fogalmazott Németh Gergő.

A Németh Gergővel készült interjút itt hallgathatod meg:

Egy füzet fogja megváltani a világot?

Egy füzet fogja megváltani a világot?

Egy füzet fogja megváltani a világot?Többek között az ilyen történetekért dolgozik a Drogmentes Világért Alapítvány minden munkatársaA Bűncselekmények áldozatainak világnapja alkalmából idén is több...