Mi a vörös szalag hét legfontosabb üzenete?

Egy Mexikói történet. A Vörös Szalag Hét eredete, amit Európában eddig csak kevesek ismertek.

kiki camarena

A vörös szalag hét (Red Ribbon Week) az Egyesült Államok legnagyobb és leghosszabb ideje tartó drogprevenciós kampánya, amit 1988-ban egy maroknyi érintett és elszánt szülő kezdeményezett, akik úgy gondolták, hogy tevékenyen részt kell venniük a drogmegelőzésben.

 Az általuk létrehozott szervezet, a National Family Partnership (Nemzeti Családi Összefogás) mára vezető szerepet játszik országos szinten a drogprevenciós oktatás és érdekképviselet terén. Küldetésük a családok és a közösségek támogatása abban, hogy a fiataloknak drogmentes, egészséges és teljes életet tudjanak biztosítani.

A szervezet 1988 óta minden évben megszervezi a vörös szalag hetet, hogy minél több emberben tudatosítsa a drogok által képviselt veszélyt. Üzenetük az elmúlt 3 évtized alatt emberek millióihoz jutott el világszerte!

 

Mi adta a kezdőlökést az első vörös szalag hét megszervezéséhez? Egy tragédia

 

1985-ben kegyetlenül megkínozták és megölték a drogellenes harc egyik hősét, Enrique „Kiki” Camarenát, aki az Egyesült Államok Kábítószer-ellenes Hivatalának (DEA) titkosügynöke volt. Camarena története sokakat megrendített és cselekvésre buzdított.

Kiki Camarena titkosügynökként sikeresen beépült a mexikói kábítószer-kereskedelem szervezetébe, és egészen közel jutott Miguel Ángel Félix Gallardo drogbáróhoz, aki az 1980-as években csaknem a teljes mexikói drogkereskedelmet és az Amerikai Egyesült Államokba irányuló kábítószer-csempészetet az irányítása alatt tartotta.

1984. november 7-én, Camarena és a DEA mexikói különítményeinek információi alapján, nagyszabású akciót hajtottak végre. 450 mexikói katona a helikopteres erők támogatásával elpusztította a kartell 1000 hektáros marihuánaültetvényét a mexikói Chihuahuában. Az ültetvényen több ezer munkás dolgozott, és éves termése meghaladta a nyolcmilliárd USA-dollárt. Az illegális ültetvény azért tudott működni, mert a mexikói Szövetségi Biztonsági Igazgatóság ügynökei védték, és a termelést a helyi rendőrség, politikusok és hadsereg tudomásával és jóváhagyása mellett folytatták. Camarena elkezdte feltárni a drogkartellek és a magas rangú politikusok közötti kapcsolatokat, és ezért veszélyes ellenségeket szerzett. 

1985. február 7-én a kartell által fizetett rendőrök fényes nappal elrabolták az USA konzulátusáról kilépő Camarenát, majd nem sokkal később az egyik fő segítségét, a helikopterpilóta Alfredo Zavala Avelart is. A két férfit Gallardo egyik birtokára vitték, ahol kegyetlenül megkínozták és vallatták őket. Február 9-én Camarena belehalt a kínzásokba.

Kiki Camerena halála sokakat tettre ösztönzött. Először a rokonai és a barátai kezdtek vörös szaténjelvényt viselni, később a drogok áldozatai, felháborodott szülők és fiatalok ezrei vörös szalagot tűztek ki országszerte. A vörös szalag elkötelezettségük jelképévé vált, illetve azé a szándéké, hogy felhívják a figyelmet a drogok miatt elkövetett gyilkosságokra és pusztításra.

 

„Csak egy ember vagyok. De változtatni akarok” 

 

Állítólag ezt mondta Kiki Camarena az édesanyjának. Camarena elszántsága és bátorsága sokak számára példaértékű lett. Sokan csatlakoztak a drogellenes mozgalmakhoz abból az eszméből kiindulva, hogy igenis, egyetlen ember is képes változást elérni.

Egy füzet fogja megváltani a világot?

Egy füzet fogja megváltani a világot?

Egy füzet fogja megváltani a világot?Többek között az ilyen történetekért dolgozik a Drogmentes Világért Alapítvány minden munkatársaA Bűncselekmények áldozatainak világnapja alkalmából idén is több...