Leegyszerűsítjük a dolgod: mit használj az online oktatáshoz?

Ez a cikk jó összefoglaló pedagógusoknak az online oktatás egyszerűen használható eszközeihez.

online oktatás

A célegyenesben vagyunk, már csak órák vannak hátra, és kezdődik az iskola. Bár a kormány rendes, osztálytermi tanítással tervez és egyelőre nem látja indokoltnak az online oktatást, minden iskolának fel kell készülnie egy lehetséges átállásra

Ami tavasszal kihívás volt az online oktatást illetően, az most is kihívás lesz. Mert amellett, hogy még mindig kérdés, miként lehetne jó virtuális oktatást csinálni, sok esetben a probléma még mélyebben gyökerezik. Mire gondolunk? Amikor a nyári szünet előtt csináltunk egy felmérést a hazai iskolában, kiderült, hogy a technikai dolgok szintjén gyakoriak az elakadások.

Rengeteg nagyszerű ingyenes online eszköz, alkalmazás létezik, amelyekkel videó konferenciákat, beszélgetéseket tarthatunk, ám épp a bőség zavara az, aminek bénító hatása lehet. Éppen ezért szeretnénk némi irányt mutatni azoknak a pedagógusoknak, oktatóknak, akiknek még nincs meg a bejáratott megoldása erre.

Jöjjenek a jól működő konferenciabeszélgetős applikációk (magyarosan: alkalmazások), illetve az, hogyan is kell őket használni! Figyelembe vettük, hogy sok gyereknek nincs otthon laptopja, ezért olyan eszközöket válogattunk, amelyeket okos-telefonról is lehet használni.

 

Az online oktatás népszerű eszközei: mire jók és hogyan használd őket?

 

Facebook Messenger

Mire jó? Legfőbb előnye, hogy a legtöbb diák eleve rendelkezik ezzel az alkalmazással. Ha a tanárnak és a diákoknak is van Facebook-profilja, akkor jó megoldás lehet a Facebook Messenger funkcióját használni. Videóchatet egy csoporttal is folytathatsz. Ehhez először is létre kell hoznod egy Facebook Messenger csoportot, attól függően, hogy ezt telefonon, vagy számitógépen teszed másként kell csinálni.  A lépéseket követve gyerekjáték lesz a csoportos beszélgetés indítása:

A számitógépen (a messenger.com) oldalon:

 1. Chatek mellett kattints a  ikonra.
 2. Írd be az egyes diákok nevét.
 3. Írd be az üzenetedet, és kattints a  ikonra.

A telefonon, a Messenger alkalmazásban a :

 1. Chatek lapon koppints a  ikonra.
 2. Válaszd ki vagy írd be az egyes diákok nevét.
 3. Írd be az üzenetedet, és koppints a  ikonra.

 

Hogyan tudsz egy csoporttal videóchatet lebonyolítani a Messengerben?

 1.  Chatek lapon nyiss meg egy csoportos beszélgetést azokkal, akikkel videóchatelni szeretnél.
 2. Koppints a  (kamera) ikonra.
 3. Ezután a csoport résztvevői értesítést kapnak a hívásodról, és csatlakozni tudnak.

További infók a Facebook Súgóközpontjában

 

Skype

Mire jó? Csoportos videócsevegést folytathatsz akár 50 személlyel, ingyenesen. A csoportos képernyőmegosztás bekapcsolásával bemutathatsz PowerPoint-diákat, felvételeket az egész csoportnak (láthatóvá teszed a csoportnak azt, ami a képernyődön van).

Hogyan használd? Akár letöltés és regisztráció nélkül is rendezhetsz videóértekezletet. Egyetlen kattintással létrehozod a hivatkozást itt, amit továbbítasz a diákoknak. A linkre kattintva lehet csatlakozni a videócsevegéshez. Bárkit meghívhatsz, még akkor is, ha az illetőnek nincs Skype-fiókja.

 1. Nyisd meg a Skype oldalát ide kattintva!
 2. Az „Értekezlet neve” résznél nevezd el a csoportos beszélgetésed! (PL: 9/A – Földrajz)
 3. A Skype elkészíti a linket, ami tartalmazza a meghívót ehhez a beszélgetéshez.
 4. A linket küld el a diákoknak!
 5. Amikor rákattintanak a linkre, akkor már be tudnak csatlakozni a beszélgetésbe.

 

Zoom

Mire jó? Előadások tartásán túl konferenciahívások és videós megbeszélések szervezésére is alkalmas. Bárki regisztrálhat a Zoom honlapján, viszont az ingyenes verzió csak 40 perces videóhívásokat enged indítani (ezeket viszont lehet naponta többször). Ennek az alkalmazásnak az igazi berobbanást pont az online oktatás hozta. 

Újdonság 2020. augusztustól: az oktatási intézmények, pontosabban az általános iskolák és a középiskolák számára lehetőség van arra, hogy a Zoom for Education oldalon kérvényezzék a koronavírus idejére az ingyenes, de korlátozásoktól mentes használatot. 

Hogyan használd? Az alábbi magyar nyelvű videóban megnézheted lépésről lépésre, hogy mit kell tenned ahhoz, hogy videókonferenciát indíts:

 

8×8

Mire jó? Ingyenes videókonferencia alkalmazás, képernyőmegosztás, kamera, sok felhasználóval, és böngészőben is működik.

Feltételek:

 • Minden felhasználó a következő három böngésző valamelyikét használja: Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari.
 • Minden felhasználónak webkamerával és mikrofonnal felszerelt számítógépe kell hogy legyen.
 • Telefonos csatlakozás esetén a Google Chrome böngészőt vagy a 8×8 Video Meeting alkalmazást kell használni, amely letölthető a Google Play vagy az AppStore segítségével.

Hogyan használd?

 1. Nyisd meg a www.8×8.vc/ oldalt, majd a Start a meeting now with one click alá írd be a konferenciabeszélgetés nevét, majd katt a Start meeting gombra.
 2. Írd be a neved, majd nyomd meg az OK gombot.
 3. Kattints a jobb alsó sarokban található i ikonra. Most láthatóvá vált a videóbeszélgetés hivatkozása (linkje). A link melletti kis ikonnal a vágólapra másolod a linket, így be tudod szúrni egy e-mailbe, üzenetbe.
 4. A linket továbbítsd a diákoknak, hogy be tudjanak kapcsolódni a videókonferenciába. Minden diáknak be kell írnia a nevét, majd az OK gombra kell kattintaniuk. Ezzel csatlakoznak a beszélgetéshez.

 

Google Classroom (magyarul Google Tanterem)

Mire jó? A Google Tanterem egy olyan felület, amelyen keresztül a tanárok tananyagot, házi feladatot adhatnak, dolgozatot írathatnak és kommunikálhatnak a diákokkal. Szükség lesz hozzá egy gmailes postafiókra.

Hogyan használd? A Google Tanteremnek számos hasznos funkciója van, szerencsére az alapokat magyar nyelvű videón is meg lehet nézni, ebben a 3 részes sorozatban:

 

Egy füzet fogja megváltani a világot?

Egy füzet fogja megváltani a világot?

Egy füzet fogja megváltani a világot?Többek között az ilyen történetekért dolgozik a Drogmentes Világért Alapítvány minden munkatársaA Bűncselekmények áldozatainak világnapja alkalmából idén is több...