A kannabisz hatásai: marihuána és hasis

Mi is tulajdonképpen a cannabis?
Vagy a marihuána? Vagy a füves cigi? Vagy a THC? Tudd meg az igazságot!

marihuánás cigi

Nagyon sok információ, ami a drogokról terjed a köztudatban, olyan emberektől származik, akik drogot árulnak. Olyan volt drogdílerek, akik végül jó útra tértek, elmondták, hogy akármilyen hazugságot mondtak, csak hogy rábírjanak másokat a drogvásárlásra. Ahhoz, hogy ne tudjanak becsapni és ne válj drogfüggővé, fontos, hogy ismerd a tényeket.

A „cannabis” szó (az indiai kender növény latin neve, magyarosan írva kannabisz) minden olyan drogot jelent, ami az indiai kender származéka. Ezek például a hasis és a marihuána is.

Marihuánának hívják az indiai kender szárított virágát, magját és levelét. 

Sokféle más szleng elnevezést is használnak rá, pl.: zöld, spangli, dzsoint, fű, grász, gandzsa, gyep, kender, ágyú, mariska, rakesz, THC, füves cigi stb.

A hasis az indiai kender gyantájából készül. Haskának, csokinak és csarasznak is szokták nevezni, és átlagosan hatszor olyan erős, mint a marihuána.

hasis

A fentiek hallucinogén drogok – olyan anyagok, amelyek eltorzítják azt, ahogyan a körülöttünk lévő világot érzékeljük. A cannabisban található anyagot, amely ezt a torzulást okozza, „THC”-nak hívják. Az egyes marihuána adagok THC tartalma nagyon változó lehet, de általánosságban elmondható, hogy növekedett az utóbbi években. A tudományos kutatások szerint a THC hetekig vagy még tovább a testben marad. (A referenciákat és további adatokat nézd meg itt!)

Olyan információt is terjesztenek néhányan, hogy mivel a marihuána néhány helyen legális, ezért bizonyára „biztonságos”. A tested azonban nem tesz különbséget a legális drogok és az illegális drogok között. Amennyiben bekerül a testedbe, kifejti a hatását és változásokat okoz mind a testben, mind az elmében. Képes testi és lelki függőséget előidézni, ami azt jelenti, hogy az ember többet akar fogyasztani a szerből, még akkor is, ha árt neki. Egy másik cikkben olvashatsz a drogfogyasztás árulkodó jeleiről

 

Legális vagy illegális, a tested nem tesz különbséget.

 

Talán olyat is hallottál már, hogy valaki azt mondja, hogy mivel a marihuána növényből készül, ezért „természetes”, így ártalmatlan. Ez azonban nem igaz. Például a bürök (ami Magyarországon is sok helyen megtalálható mérgező növény) szintén „természetes”, mégis a szervezetbe kerülése bénulásos, fulladásos halálhoz vezet. (Az ókori Athénban a halálbüntetés egyik végrehajtási módjaként alkalmazták.)

 

A marihuána fogyasztás néhány azonnali hatása, tünetei:

 • a kezdeti feldobottság után a fogyasztó álmosnak vagy lehangoltnak érzi magát
 • az érzékelés torzulása
 • tájékozódási zavar
 • rossz mozgáskoordináció
 • gyengébb reakcióidő
 • vannak, akik a drog használatától pánikrohamot kapnak vagy szorongani kezdenek

Néhány hosszú távú hatása, tünetei:

 • gyengébb ellenálló képesség a hétköznapi betegségekkel szemben, az immunrendszer gyengülése
 • személyiségváltozás és hangulatingadozás
 • leromlott emlékező- és gondolkodási képesség
 • torzult sejtek arányának növekedése a testben
 • a tüdő szöveteinek pusztulása és az agy maradandó károsodása
 • a férfi nemi hormonok csökkent termelődése
 • csökkent szexuális teljesítőképesség
 • apátia, bódultság, céltalanság

 

Rengeteg információ van még és kering a drogokról a világban. Van, ami igaz belőle, és van, ami nem. Azokat, akik a drogok eladásából hasznot húznak, nem érdekli, hogy a drogok tönkreteszik az életed. Ismerd meg a tényeket a drogokról!

Nézd meg a marihuánáról szóló dokumentumfilmet (9 perces) azoknak a beszámolóival, akik fogyasztók és függők voltak, és volt drogdílerek beszámolóit, hogy miket hazudtak azért, hogy eladhassák.

Egy füzet fogja megváltani a világot?

Egy füzet fogja megváltani a világot?

Egy füzet fogja megváltani a világot?Többek között az ilyen történetekért dolgozik a Drogmentes Világért Alapítvány minden munkatársaA Bűncselekmények áldozatainak világnapja alkalmából idén is több...