Mi az igazság a drogokról?

Nagyon sok információ, amit a drogokról hallasz, olyan emberektől származik, akik drogot árulnak. Jó útra tért drogdílerek bevallották, hogy képesek voltak bármit mondani, csak hogy rávegyenek másokat a drogvásárlásra. Ismerned kell a tényeket, hogy ne tudjanak becsapni és ne válj drogfüggővé. Tudd meg az igazságot!

drog por tű

Ezekkel a gyakori kérdésekkel szoktunk találkozni a drogokkal kapcsolatban:

  • Miért szednek az emberek egyáltalán drogokat?
  • Mik a drogok hatásai? Hogyan hatnak?
  • A drogok segítik vagy tönkreteszik a kreativitást?
  • Az alábbiakban megtalálod a válaszokat ezekre a kérdésekre.

 

Miért szednek az emberek drogokat?

Mert van valami, amit meg akarnak változtatni az életükben, van valamilyen problémájuk.

A következők például néhány olyan ok, amit fiatalok mondtak, hogy miért szedtek drogokat:

  • hogy beilleszkedjenek,
  • hogy elmeneküljenek vagy lazítsanak,
  • unatkoztak,
  • hogy felnőttnek látsszanak,
  • lázadni akartak,
  • kísérleteztek.

Azt hitték, hogy a drogok lesznek a megoldás ezekre, de a drogok végül csak még nagyobb problémát jelentenek. Bármennyire is nehéz szembenézni a problémáinkkal, a droghasználat következményei mindig rosszabbak, mint az a probléma, amit meg szeretnénk oldani velük.

Kezdetben és átmenetileg általában feldobódik és felpörög tőle az ember – hacsak nem lesz egyből rosszul tőle vagy nem adagolja túl magát azonnal, ami szintén előfordul – de miután ez a kezdeti hatás elmúlik, a személy leggyakrabban rosszabbul érzi magát, mint előtte.

 

Mik a drogok hatásai és hogyan hatnak?

A drogok alapvetően mérgek. A bevett mennyiség határozza meg a hatást.

Egy kis adag serkentőként hat (felgyorsít). Egy nagyobb adag nyugtatóként hat (lelassít). A még nagyobb adag pedig akár halálos is lehet.

Ez minden drogra igaz. Azonban az, hogy melyik drog esetében mi számít kis, nagy vagy túl nagy adagnak, az szerenként nagyon változó lehet. Így a hatás eléréséhez szükséges mennyiség különbözik.

Ezen kívül sok drog közvetlenül az elmére hat. Ezek eltorzítják az érzékelést, és a droghasználó máshogyan érzékeli, hogy mi történik körülötte, mint ahogyan valójában van. Ennek eredményeként a személy tettei nagyon furcsák, ésszerűtlenek, értelmetlenek, sőt pusztítóak lehetnek.

A drogok minden érzetet meggátolnak, a kellemeseket és a kellemetleneket egyaránt. Tehát, bár a drogok rövid távú segítséget nyújthatnak például a fájdalom csillapításában, ezzel együtt rombolják a képességeket és az éberséget, valamint zavarossá teszik az ember gondolkodását. A drogok hatására a személy lassúnak vagy ostobának érzi magát, és kudarcok érik az életben. Ahogy egyre inkább kudarcot vall, és az élet egyre nehezebbé válik a számára, egyre több drogot akar majd, hogy az segítsen neki a probléma leküzdésében.

 

A drogok segítik vagy tönkreteszik a kreativitást?

A drogokkal kapcsolatos egyik hazugság az, hogy „segítenek az embernek kreatívabbá válni”. Az igazság azonban teljesen más.

Ha valaki szomorú, lehet, hogy azért nyúl drogokhoz, hogy boldogságot érezzen, de ez nem működik. A drogok ugyan felemelhetik átmenetileg az embert egy hamis vidámságba, ám amikor a drog hatása elmúlik, a személy még mélyebbre zuhan annál, mint ahol korábban volt. Ez az érzelmi zuhanórepülés minden egyes alkalommal egyre mélyebbre vezet. Végül a drogok teljesen tönkreteszik a személy kreativitását.

Rengeteg információ van még és kering a drogokról a világban. Van, ami igaz belőle, és van, ami nem. Azokat, akik a drogok eladásából hasznot húznak, nem érdekli, hogy a drogok tönkreteszik az életed. Ismerd meg a tényeket a drogokról!

Nézd meg a dokumentumfilmet (8 perces) azoknak a beszámolóival, akik fogyasztók és függők voltak, és volt drogdílerek beszámolóit, hogy miket hazudtak azért, hogy eladhassák: