Itt van a legnépszerűbb illegális drogok listája: légy tisztában a hatásukkal!

A drogfogyasztás alapja, hogy az adott szerrel valamilyen kívánt hatást akarunk elérni. Vagy el akarunk nyomni valamilyen nem kívánt testi vagy szellemi érzetet. Így a droghasználat ezek reményében történik. Itt jönnek képbe az illegális drogok. Viszont a droghasználat egy kétélű fegyver. Olyan nincs, hogy csak kedvező hatást okoz, és nem károsítja a fogyasztót. Ezekről viszont ritkán beszélnek.

illegális drogok marihuána

Ebben a cikkben átfogó képet akarunk adni a hazánkban leggyakrabban használt kábítószerekről és a fogyasztásukkal járó veszélyekről.

A Magyarországon használt illegális drogok listája hosszú, a következőkben a legnépszerűbbeket tekintjük át. Mindegyik drog esetében kitérünk arra, hogy milyen anyagról van szó, és annak milyen hatásai vannak a testi és a lelki egészségre, illetve általában az azt fogyasztó személy életére.

Az egytől egyig mindegyikre igaz, hogy van valamilyen „remélt” hatása, amit a fogyasztó tapasztalni szeretne. Ez lehet a lazultság, a jobb hangulat és még sok minden. Viszont ez a cikk a nem kívánt hatásokra szeretne koncentrálni. Hiszen a legtöbben, akik drogot használnak vagy ki akarják azt próbálni, igyekeznek a „remélt” hatásokra koncentrálni, nem pedig a nem kívánatosakra. Ebben a cikkben összeszedtük a leggyakrabban használt drogok – a beszámolók alapján – leggyakrabban megtapasztalt nem kívánt mellékhatásait. 

 

Marihuána

Elsőként említjük, mert ez a világon az egyik leggyakrabban használt drog. A tudományos kutatásoknak köszönhetően egyre többet tudunk meg a hatásmechanizmusáról és a fogyasztásával járó következményekről.
A marihuána az indiai kender (cannabis) szárított leveléből, szárából, virágából és magjából készült keverék. A cannabis egy másik formája a hasis, ami a növény gyantájából készül.

Mit okoz a használata? A kezdeti „feldobottság” után jellemző a szorongás, a pánik, a rossz mozgáskoordináció; hosszú távú fogyasztása gyengíti az immunrendszert, maradandóan károsítja az agyat (képtelenné válik a dolgok világos megértésére), a tüdő szövetei gyorsan pusztulásnak indulnak. A szellemi teljesítőképesség tartósan csökkenhet. Ezenfelül örökletes fogyatékosság kialakulásához vezethet. Például azok a terhes nők, akik rendszeresen fogyasztanak cannabist, koraszülött gyermeknek adhatnak életet. A kereskedelméről szót ejtünk egy másik cikkünkben is.

 

Ecstasy

Az ecstasyt valamivel több mint 100 évvel ezelőtt fejlesztették ki – mint pszichoterápiás gyógyszert –, amit az amerikai hadsereg háborús tesztek során használt. Az 1970-es évektől kezdve lett „diszkódrog”, és hamarosan fel is került az illegális drogok listájára.

Az ecstasy elnyomja a test természetes vészjelzéseit, a drogot használó személy túllépheti a szervezete teherbírását, aminek akár végzetes következményei is lehetnek. Hosszú távú fogyasztása maradandóan károsítja az agyat, elsősorban azokat a részeket, amelyek olyan létfontosságú funkciókat szabályoznak mint a tanulás, az alvás vagy az érzelmek.

 

Kokain

A kokacserje leveléből kivont anyag az egyik legveszélyesebb ismert drog, ami erős pszichikai függőséget okoz, és szinte lehetetlen szabadulni a szorításából. A kokainnal szembeni tolerancia gyorsan kialakul, ezért egyre nagyobb adagokra van szüksége a kokainfogyasztónak már ahhoz is, hogy elkerülje az elvonási tüneteket, és átlagosan érezze magát.

Függetlenül attól, hogy milyen mennyiségben vagy milyen gyakran szedi valaki, a kokain növeli a szívinfarktus, az agyvérzés vagy a légzési elégtelenség kockázatát. A kokainelvonás olyan komoly depresszióval jár, aminek az elkerülésére a személy bármit hajlandó megtenni, ezért ön- és közveszélyessé válhat. Veszélyes viselkedés, delírium, pszichózis/elmebetegség, maradandó szív- és agykárosodás többek között a hosszú távú fogyasztás hatásai.

 

Szintetikus drogok

A szintetikus (vagy dizájner) drogokat nem természetes összetevőkből készítik, hanem vegyi úton állítják elő. Hogy miért volt szükség ezek létrehozására? A szintetikus drogok a törvény kijátszása miatt jöttek létre. Az ötlet a következő: egy vegyész megváltoztat egy létező drogot, amit így már új szerként legálisan lehet terjeszteni a neten vagy a boltokban, hiszen nincs rajta az illegális drogok listáján (jellemző nevek például a „herbál-dohánykeverék”, „növényi eredetű füstölő”, „növénytápszer”, „fürdősó”, „ékszertisztító”). Természetesen idővel a törvényvégrehajtás tudomást szerez ezekről és illegálissá nyilvánítja őket, az előállítók viszont egy apró módosítással újabb szert állítanak elő, amit ismét probléma nélkül piacra tudnak dobni.

Mit okoz a szintetikus drogok használata? A dizájnerdrogok leglényegesebb jellemzője, hogy a felhasználóknak gyakorlatilag fogalmuk sincs arról, hogy mit tartalmaznak, ennek következtében azt sem tudják, milyen hatása lesz rájuk. Van olyan szintetikus drog, aminek a kémiai összetevőit a mai napig nem tudták megállapítani, az emberi testre és elmére kifejtett hatásai pedig szintén nincsenek mind beazonosítva.

Vegyük górcső alá a két legismertebb szintetikus drogot!

 

Herbál (szintetikus marihuána)

Neve ellenére összetevőiben semmi köze a marihuánához. A herbál egy füvekből, fűszernövényekből összeállított keverék, amit vegyszerrel permeteznek be. A felhasznált vegyszer hatásai hasonlítanak a marihuánában található tudatmódosító összetevő (THC) hatásaira, innen az elnevezés.

Bár a herbál kapcsán szeretik hangoztatni, hogy „biztonságos” és „legális” mámort nyújt, a méregtani szakértők jelentéseiből kiderül, hogy életveszélyes is lehet. Életveszélyes egyrészt a fogyasztóra, akinél pánikroham, öntudatvesztés, súlyos paranoia, hallucináció, pszichózis, öngyilkosságra való késztetés léphet fel. De ugyanígy életveszélyes lehet a fogyasztó közvetlen környezetére is, mivel erőszakos és irracionális viselkedést okozhat, az önkontroll elvesztése miatt közlekedési baleset előidézője lehet.

 

Fürdősó

Szintetikus serkentő, aminek fedőneve „fürdősó”, de számos egyéb elnevezés alatt is futhat (kristály, met, só stb.). Egy Kelet-Afrikában és Dél-Arábiában honos cserjében, a khatban található drog vegyi úton előállított változata. Az általános gyakorlat az, hogy többféle vegyi anyagot kevernek össze, így a felhasználó ebben az esetben sem tudhatja, pontosan milyen szerhez jutott, és hogy milyen hatással lesz rá.

A fürdősók okozta hamis eufória hamar paranoiába csaphat át, súlyos nyugtalanságot, hallucinációkat, öngyilkossági vágyat okozhat. Erőszakos viselkedés, öncsonkítás vagy öngyilkosság is lehet a fogyasztás következménye.

A drogfogyasztás az egész életedre hatással lehet. Ha szeretnéd megismerni a tényeket más drogokkal kapcsolatosan is, innen ingyenesen tölthetsz le ismeretterjesztő füzeteket.