Blake Lively is segít, hogy ne haljon meg 50 nő hetente

Már bestseller könyvek és mozifilmek is feldolgozzák ezt a szörnyű problémát

voros szalag het drogprevencio

A családon belüli erőszak egy olyan aktuális téma, amivel nem lehet elégszer foglalkozni és felhívni annak veszélyeire a figyelmet.

Nem olyan régen látott napvilágot, hogy Colleen Hoover nagysikerű regénye, a Velünk végződik (It ends with us) feldolgozásra kerül. A főszerepet Blake Lively játssza majd. A regény szívbemarkolóan, és nagyon élethűen ábrázolja a családon belüli erőszakot és annak káros hatásait a gyermekekre nézve. Az írónő saját gyermekkorából merített ihletet a történethez és a korábbi regényeivel ellentétben ezzel nem szórakoztatni, inkább edukálni szeretett volna. Ezért is áll hozzánk közel. 

Noha a történet nem részletezi annyira, mégis megjelenik minden eseménynél az alkohol, amit akár nevezhetnénk ezen szörnyű események indítójaként is nagyon sok esetben.

Az alkohol- és drogfogyasztás sok esetben negatívan hat az éberségünkre, hiszen tompítja, torzítja az érzékelést és ezáltal nem vagyunk képesek a lehető leghelyesebben mérlegelni, vagy éppen a legjobb döntéseket hozni.

Ez pedig növeli annak kockázatát is, hogy ingerültebbek legyünk és káros dolgokat tegyünk a környezetünkre, vagy más emberekre. Még csak olvasni is szörnyű azokat a statisztikákat, amelyek ismertetik, hogy a nők körülbelül 35%-át bántalmazza a párjuk, és hetente mintegy 50 nő hal bele a családon belüli erőszakba. Sokszor pedig ez a gyerekekre is hatással van. Még ha nem is esnek áldozatul a testi fenyítésnek, később ők is erős antidepresszánsokhoz vagy drogokhoz nyúlhatnak a trauma feldolgozása érdekében.

Ilyenkor felvetődik a kérdés, hogy mit lehet tenni

Természetesen, ha már megtörtént a baj, és a felek nem képesek megfelelően kezelni a helyzetet, fontos, hogy az erre kijelölt segélyszolgálatokhoz forduljanak.

Azonban van egy sokkal fontosabb dolog, ez pedig a megelőzés. Tájékoztatni kell minél több gyermeket, tinédzsert, és ha szükséges felnőttet is, milyen káros hatást eredményez a túlzott alkohol és bármilyen drog fogyasztása. Sokszor elhomályosítja a valódi énünket és utat enged olyan vad természetnek, amelynek sokkal nehezebben parancsolunk. Ha pedig ez megtörténik, nehéz a visszaút. Elveszíthetünk mindent.

Minél hamarabb megértik ezt a gyerekek, annál nagyobb az esélye, hogy nem a drogokkal próbálják meg megváltoztatni az életüket. 

A Drogmentes Világért Alapítvány csapata nagy erőkkel dolgozik rajta, hogy elkerülhetőek legyenek ezek az események. Éppen ezért idén is füzetosztásokat szerveznek a Bűncselekmények áldozatainak világnapján.

Túl sokakat érint ez a helyzet, túl sokan esnek áldozatul: gyilkosság, balesetek, testi sértés. Ezeket sok esetben nem lehet szétválasztani a drogfogyasztásról, hiszen kiderül, hogy az elkövetők éltek a káros szerekkel.

Ha csak a korábban írt Deák téri kettős gyilkosságról szóló cikkünket nézzük, ebben élnek az emberek nap, mint nap.

Mi töretlenül azon dolgozunk, hogy ez megváltozzon. Idén sem pihenünk, minden gyermekhez szeretnénk előbb elérni az igazsággal a drogokról. Mielőtt még túl késő lesz.

Egy füzet fogja megváltani a világot?

Egy füzet fogja megváltani a világot?

Egy füzet fogja megváltani a világot?Többek között az ilyen történetekért dolgozik a Drogmentes Világért Alapítvány minden munkatársaA Bűncselekmények áldozatainak világnapja alkalmából idén is több...