Drogtrendek Magyarországon: még mindig a kannabisz a vezető drog?

Világszerte körülbelül 200 millió ember fogyaszt rendszeresen illegális kábítószereket. A legtöbb szernek pusztító mellékhatásai vannak az elmére és a testre, olyannyira, hogy évente hozzávetőleg 200 ezer ember haláláért közvetlenül felelősek, tehát 1 ezrelék bele is hal a fogyasztásukba. Sokáig a kannabisz volt a listavezető, de újabban masszívan terjed a szintetikus tudatmódosító szerek használata is. Mi a helyzet Magyarországon? Nálunk mennyire érvényesülnek a globális trendek?

Drogtrendek Magyarországon: még mindig a kannabisz a király?

Németh Gergő drogprevenciós szakember hosszú évek óta foglalkozik drogprevenciós munkával, célja, hogy minél többen legyenek tisztában a drogok valódi arcával és a drogfogyasztás következményeivel. Testközelből ismeri a hazai helyzetet.

„Magyarország nem homogén terület ilyen szempontból. Nem arra kell gondolni, hogy van egy csúcsdrog, és mindenhol azt használják, mert régiónként, területenként, anyagi helyzet függvényében változik, hogy hol mi a népszerű, hol mit fogyasztanak. Kétségtelenül vannak trendek, és vannak olyan fellángoló vagy eltűnő drogok, amik használatban vannak, vagy éppen már nincsenek. A kannabisz egyértelműen csúcstermék, fogyasztás szempontjából.”

Miért pont a kannabisz a csúcstermék?

Az indiai kendert (amiből a kannabisz, más néven a marihuána is készül) már több mint 2 000 évvel ezelőtt is termesztették, hogy hallucinogén anyagként használják. Ma szinte lehetetlen úgy felnőni bármely országban, hogy ne találkoznánk vele. Hatásairól itt olvashatsz bővebben.

Egyre több helyen találkozhatunk vele, újabban már népszerű televíziók és online streaming szolgáltatások kifejezetten marihuána témájú sorozatokat, filmeket és műsorokat is gyártanak. Talán nem is kell csodálkozni azon, miért lett ennyire népszerű a kannabisz.

„Érthető is, mert ez van a leginkább reklámozva. Bármilyen kereskedelmi tevékenységben ha egy terméket többet reklámozol, akkor azt jó eséllyel többen fogják venni. Ez tökéletesen igaz a kannabiszra is.”

– foglalta össze a szakember.

Van tehát egy erőteljes propaganda-hadjárat, ami támogatja a drogfogyasztást. Ugyanakkor ott vannak a tények, a statisztikák, amelyek a halálos kimenetelű drogfogyasztást számszerűsítik. Miért nem tudják ez utóbbi statisztikák átbillenteni a mérleget a drogokkal szembeni elutasítás oldalára?

Valószínűleg azért, mert amiről a statisztikák beszélnek, a halálozás, olyan extrém kimenetel, amit nyilván senki sem kíván, de a fogyasztás kezdetekor fel sem merül mint lehetőség. A kannabisz nagyon jó példa erre. Bizonyított, hogy a fogyasztása szellemi elváltozásokat tud okozni, és sokkal gyakoribb, hogy nem végzetes helyzetet teremt, hanem emocionális változásokat eredményez, amelyek az egyén érzelmi világában, motivációjában idéznek elő hozzáállásbeli változásokat.

Miről van szó? Ahogy a marihuána fogyasztása egyre inkább állandósul, úgy kezdenek az egyén korábbi életcéljai, motivációi fokozatosan kikopni az életéből. Ez nem egy testi tünet, amit jól körül lehetne írni, hogy kiszárad valakinek a bőre, vagy remeg a keze. Emocionális tünetekről beszélünk, amelyekre igazából nem nagyon lehet felkészülni. A legtöbb esetben abban, aki kipróbál valamilyen drogot, fel sem merül, hogy az ő története rosszul végződhet.

A Németh Gergővel készült interjút itt hallgathatod meg.

Amit a propaganda ígér, és ami a valóságban történik, az két különböző dolog. Te is tehetsz azért, hogy minél többen megismerjék az igazságot a drogokról! Támogasd te is a munkánkat>>

Egy füzet fogja megváltani a világot?

Egy füzet fogja megváltani a világot?

Egy füzet fogja megváltani a világot?Többek között az ilyen történetekért dolgozik a Drogmentes Világért Alapítvány minden munkatársaA Bűncselekmények áldozatainak világnapja alkalmából idén is több...