Milyen lenne a világ, ha drogmentes lenne?

Évek óta tudjuk, hogy itthon is vannak, akik egy drogmentes világért küzdenek. Azt hiszem, azzal mindenki egyetért, hogy a droghasználat mély sebet hagy a társadalmon, és jobb lenne a világ drogok nélkül. De vajon milyen lenne a világ, ha kevesebben fogyasztanának drogokat? Mennyivel lenne jobb? Ehhez kerestem adatokat. Íme az eredmény!

drogmentes világ

Ebben a cikkben azt vizsgáljuk meg, hogy milyen mértékű változást okozna a társadalomban, ha kevesebben fogyasztanának drogokat.

 

Jelentősen csökkenne a bűnözés

A Belügyminisztérium adatai alapján készült egy kimutatás a magyarországi erőszakos bűncselekményekről, úgy mint emberölés, erőszaktevés, állatkínzás stb. Ezeket a bűncselekményeket jelentős részben alkoholos vagy drogos befolyásoltság alatt lévő személyek követték el. (Forrás: BM)

Vagyis vannak bizonyos bűncselekmények, amiket a legtöbb ember csak bódult állapotban képes elkövetni. A kábítószer-fogyasztás sok embert arra késztet, hogy bűncselekményt kövessen el, például lopjon, hogy meg tudja vásárolni a szereket. Egy drogmentes világban kevesebb lenne az erőszakos bűncselekmény, biztonságosabb országban élhetnénk. Ezt bizonyítja az is, hogy azok a települések, ahol csökken a droghasználat és ezzel a bűnözés, ott nagyobb biztonságban vannak a gyerekek.

 

Kevesebb lenne a családon belüli erőszak

A gyermekbántalmazás és az elhanyagolás (rossz bánásmód) gyakran közvetlenül kapcsolódik a szülők vagy a gyámok alkohol-, illetve drogfogyasztásához. A kora gyermekkor a legmeghatározóbb időszak, a fiatalon átélt bántalmazás, elhanyagolás súlyos hosszú távú problémákat eredményezhet. Például: szorongás, depresszió, problémás viselkedés, agresszivitás. A család biztonságot kellene hogy nyújtson a gyermek és minden családtag számára, nem pedig fenyegetést..

Egy drogmentes világban csökkenne a családon belüli erőszak a gyermekekkel és az egyéb családtagokkal szemben is.

 

Kevesebb hajléktalan lenne

A hajléktalan fiatalok nagy része a kábítószer-fogyasztás miatt kerül az utcára. Kíváncsiságból, unalomból kipróbálják a drogokat, nem egyszer a haveri, baráti körbe, egy csoportba való bekerülés feltételeként teszik ezt. A család sokszor észre sem veszi, de amikor kialakul a függőség, már nehéz eltitkolni. Megpróbálják jó útra téríteni: orvos, rehabilitáció, rengeteg pénz megy rá, és nem biztos a happy end. Amikor a család már sem anyagilag, sem mentálisan nem bírja, elengedik a gyerek kezét – hogy mentsék a család többi tagját. Jön a csövezés, a hajléktalanszálló, ezek a hajléktalanok kiszorulnak a társadalom perifériájára.

2 elgondolkodtató felmérés:

  • Hollandiából: a felmérésen a megkérdezettek 62%-a drogfogyasztás miatt lett hajléktalan.
  • Az Egyesült Királyságból: a mintába került hajléktalanok 50%-a drogfogyasztás miatt lett hajléktalan.

Van tehát ok-okozati kapcsolat a drogfogyasztás és a hajléktalanság között. Egy drogmentes országban a hajléktalanok száma is kisebb lenne. (Forrás: itt.)

 

Egészségesebb emberek

Ezt több szempontból is meg lehet indokolni. Számos sérülés és haláleset történik közvetlenül a drogfogyasztás miatt. Ezen túlmenően tudományosan bizonyított tény a drogfogyasztás egészségügyi kockázata. A test természetes védekezőrendszere elgyengül, valamint a fogyasztás egy sor betegség okozója lehet: szív- és érrendszerbeli problémák, szívinfarktus, agyvérzés, daganat, vírusos májgyulladás, tüdőbetegség stb. És akkor a mentális következményeket még nem is említettük… Vagyis egy drogok nélküli világban több lenne az egészséges ember.

 

Összefoglalás

Ha nem lenne droghasználat, a világ másképpen nézne ki. Kevesebb lenne a bűnözés, és sokkal többen lennének egészségesebbek. Így az életünk minősége jelentősen javulna. Biztonságosabb lenne a környezet, és sokkal több család lenne boldogabb. Röviden: a világ jobb hely lenne.

Szóval, mit tehetsz te személy szerint, hogy egy jobb világban élhess? Támogasd és segítsd a drogmegelőzést!

Egy füzet fogja megváltani a világot?

Egy füzet fogja megváltani a világot?

Egy füzet fogja megváltani a világot?Többek között az ilyen történetekért dolgozik a Drogmentes Világért Alapítvány minden munkatársaA Bűncselekmények áldozatainak világnapja alkalmából idén is több...