Tíz jele annak, hogy egy szeretted függőségben szenved

A függőség ijesztő szó és nehéz dolog egy család számára, hogy feldolgozza. Senki sem akar függővé válni, mégis oly sok emberrel megtörténik nap, mint nap.

női és férfi kéz

Sok ember számára az egyik legnagyobb félelem, hogy valamelyik családtagja, barátja, gyermeke, szerette vagy szerelme függővé válik. Teljesen érthető módon, ha figyelembe vesszük az ebből az állapotból származó számos egyéb negatív mellékhatást.

Mivel a függőség rendkívül romboló hatással van mind a kábítószer-használó személyre, mind a körülötte lévő emberek életére, ez finoman szólva távol áll az ideális helyzettől.

Bár ezek nem mindig nyilvánvalóak, azért vannak bizonyos tünetek és viselkedési jellemzők, amelyek jelezhetik, hogy függőség alakult ki. Van olyan, aki képes jó időre elrejteni a függőségét anélkül, hogy másokat beavatna abba, hogy problémája van. Azonban minél tovább folytatódik a függőség, annál inkább el fogja pusztítani az ember életét.

 

„minél tovább folytatódik a függőség, annál inkább el fogja pusztítani az ember életét”

 

Az alábbiakban felsoroljuk a függőség gyakori jeleit és tüneteit, amelyekre figyelni kell.

 

1. Drasztikus változások a személyiségben

A kábítószer és az alkohol jelentősen megváltoztathatja az ember viselkedését, és hogy hogyan cselekszik különböző helyzetekben. Ha úgy tűnik, hogy a szeretted nem igazán önmaga az utóbbi időben, és ennek nincsen valamilyen más nyilvánvaló oka, akkor jó gondolat, hogy tovább vizsgálódj. Rengeteg oka lehet annak, ha valaki máshogy viselkedik, mint szokott. Ugyanakkor egy biztos: a drogok és az alkohol olyasvalakivé változtathatják a szeretted, akit alig ismersz fel.

 

2. Hazudozás a kábítószer- vagy alkoholfogyasztásról

Ha valaki hazudik arról, hogy mennyi alkoholt fogyaszt, vagy azt mondja, hogy nem használ kábítószert, miközben nagyon is nyilvánvaló, hogy fogyaszt, akkor nagy esély van arra, hogy probléma van. Ha nem lenne problémája a drogokkal vagy az alkohollal, akkor nem érezné szükségét annak, hogy hazudjon ezzel kapcsolatban.

 

3. Problémák a munkában vagy az iskolában

Minél hosszabb ideig használ egy személy kábítószert vagy alkoholt, annál valószínűbb, hogy problémái támadnak az iskolában vagy a munkahelyen. Nehéz fenntartani a jó osztályzatokat vagy az elfogadható munkateljesítményt, ha valaki folyamatosan a függőség hullámvasútján utazik. Ha a szerettednek jelentős problémái vannak az élete bármelyik területén, akkor jobb, ha tovább vizsgálod a dolgokat, hogy megtudd, mi történik.

 

4. Folyamatos pénzkérés

A függőség miatt az emberek a pénzük egészét vagy a nagy részét kábítószerekre vagy alkoholra költik. Ha a szeretted folyamatosan pénzt kér tőled vagy készpénzt vesz ki az ATM -ből, és nem mondja meg, hogy mire megy, akkor jó eséllyel kábítószer-fogyasztási probléma van a háttérben. Ha megkérdezed tőle, hogy hová megy a pénz, és nem őszinte ezzel kapcsolatban, hanem mindenféle furcsa védekezésbe kezd, akkor az egy újabb nem jó jel.

 

5. Extrém súly- vagy megjelenésváltozások

Bizonyos drogok drasztikus súlyváltozásokat okozhatnak az emberekben. Ha a szeretted sokat fogyott, valamilyen más nyilvánvaló ok nélkül, akkor valószínű, hogy ennek oka a kábítószer-használat. A különböző sebek és sérülések is lehetnek a drog használatának jelei.

 

6. Kötelezettségek elmulasztása

Nem könnyű a feladatokat teljesíteni, ha valaki függőséggel küzd. A függőség egyik negatív velejárója, hogy a fenntartása önmagában “teljes munkaidős állássá” válhat. Mivel a függőség ennyire időigényessé válhat, ezért kihívást jelent más kötelezettségek teljesítése. Ha a szeretted folyamatosan nem látja el a szükséges tennivalóit, bölcs dolog lenne vizsgálódni, hogy kiderüljön, függőség lehet-e az oka.

 

7. A család vagy a hobbi iránti érdeklődés elvesztése

Azok az emberek, akik szenvedélybetegségekkel küszködnek, gyakran abbahagyják azt, amit korábban élvezetesnek találtak. Emellett elkezdenek elidegenedni a családjuktól, és sokszor teljesen elkerülik a családi tevékenységeket. A függőség rendszerint annyira megerőltetővé válik, hogy kevés idő jut bármi másra.

 

8. Drogokat használó emberekkel való időtöltés

Ha a szeretted sok időt tölt olyan emberek társaságában, akik kábítószert használnak, akkor nagy az esélye annak, hogy ő maga is használ drogokat. Ha a barátai használják vagy látszólag használják, akkor valószínűleg csak idő kérdése, hogy a szeretted is elkezdi használni. Nehéz olyan emberekkel együtt lógni, akik aktívan használnak kábítószereket anélkül, hogy az ember maga is drogozna.

 

9. Lopás

Ha a szeretted pénzt vagy értékes javakat lop el tőled vagy bárki mástól, akkor komoly probléma van. A függőség miatt sok ember kétségbeesik, és gyakran a lopás lesz a drogokra való pénzszerzés módja. Ha valaki odáig jutott, hogy szükségét érzi annak, hogy lopjon a függőség fenntartása érdekében, akkor valóban segítségre van szüksége.

 

10. Kábítószerrel vagy alkohollal kapcsolatos jogi problémák

Alkoholos vagy kábítószer befolyásoltság alatt vezetni, lopási vádak vagy kábítószer birtoklás, mind arra utalnak, hogy függőség állhat fenn. Minél tovább folytatja az ember a kábítószerek és az alkohol használatát, annál valószínűbb, hogy jogi bajba kerül. Ha a szeretted jogi problémákkal szembesül a kábítószer-használat miatt, de továbbra is használja őket, akkor valószínű, hogy függőségben szenved. A függőség egyik legszembetűnőbb figyelmeztető jele az, ha az illető továbbra is fogyasztja az anyagot, annak ellenére, hogy egyértelműen negatív következményeket tapasztal. Ha ez a szeretteddel fordul elő, akkor itt az ideje, hogy elkezdj kezelési lehetőségeket keresni.

 

Bár a fenti tünetek többnyire a függőség figyelmeztető jelei, fontos megjegyezni, hogy önmagában egy-egy ilyen jel még nem feltétlenül azt jelenti, hogy a szeretted függő. Ugyanakkor minél több ilyen tünetet mutat egy személy, annál valószínűbb, hogy függőségben szenved. Másrészt ha a szeretted még a függőség korai szakaszában van, és nem jelentkezik annyi tünete, az nem jelenti azt, hogy ez még nem komoly probléma.

Egy szenvedélybeteg személy sokszor tagadja, hogy problémája lenne. Ha ez a helyzet, akkor bölcs dolog lenne továbbra is figyelemmel kísérni a helyzetet, ha úgy érzed, hogy probléma lehet. Ha a szeretted továbbra is a függőség több jelét is mutatja, akkor érdemes lenne felkérni őt egy drogtesztre. Ha nincs rejtegetnivalója, általában eleget tesz a kérésnek, de ha valaki erre a gondolatra kijön a sodrából, akkor valószínű, hogy kábítószert fogyasztott, és nem akarja, hogy kitudódjon.

Ha már fennáll a gyanúd, hogy a szerettednek függőségi vagy szerhasználati problémája van, akkor valószínű, hogy így is van. Mindig jó hallgatni az ösztöneidre, amikor ilyen dolgokról van szó. Ha valahogy titokzatos módon gyanúd támad azzal kapcsolatban, hogy van valami probléma, akkor még mindig jobb, ha megpróbálsz beszélni róla, és esetleg az derül ki, hogy tévedtél, mintha nem mondasz semmit és utána kiderül, hogy jól gyanítottad. A függőséget mindig jobb minél előbb kezelni, mint később.

További információkat itt talál még a drogokkal és hatásukkal kapcsolatban.

Forrás: Ten Signs a Loved One Has an Addiction

Egy füzet fogja megváltani a világot?

Egy füzet fogja megváltani a világot?

Egy füzet fogja megváltani a világot?Többek között az ilyen történetekért dolgozik a Drogmentes Világért Alapítvány minden munkatársaA Bűncselekmények áldozatainak világnapja alkalmából idén is több...