Így segített a magyar ápolónő a drogkatasztrófa megelőzésében

A bűncselekmények áldozatainak napja alkalmából többen is spontán csatlakoztak az utcán a Drogmentes Világért önkénteseihez. Így is elég a drogfogyasztás miatti tragédia. A tapasztalat szerint drogmegelőzéssel kerülhető el az igazi katasztrófa. 

Drogtrendek Magyarországon: még mindig a kannabisz a király?

Február 22-én emlékeznek meg a Bűncselekmények Áldozatairól Európa szerte. A Drogmentes Világért önkéntesei újabb füzetosztási akciót rendeztek a drogprobléma mérséklése érdekében az ország több településén. Egy ápolónő is besegített az önkénteseknek. Munkaidején felül dolgozott annak érdekében, hogy kevesebb kábítószer használat legyen Magyarországon.

 

Bűncselekmények és drogfogyasztásA kábítószerek fogyasztása rossz hatással van az elmére. A droghasználók fokozatosan elveszítik a kontrolljukat, és romlik a koordinációs képességük. Gondolkodásuk irracionálisabbá válik, ezért olyan dolgokat tehetnek, amiket józanul nem tennének. A kábítószerek megemelik a bűncselekményekre való hajlamot, emellett a fogyasztók baleseteket is hajlamosabbak okozni.

Kétségtelen, hogy kábítószer fogyasztása után autót vezetni szörnyű döntés, de ennek ellenére vannak, akik megteszik. 2017-ben Monor határában egy nő amfetamin és hasis hatása alatt közúti balesetet okozott, amikor átment a szembejövő sávba. A balesetben egy nő életét vesztette, egy férfi, két nő és egy gyerek súlyos sérüléseket szenvedett. A bedrogozott nő utasánál pedig maradandó fogyatékosság alakult ki.

 

Túl sok tragédiaSokan hallhattak az idén, január 12-én bekövetkezett tragédiáról, ahol az elkövető feltehetően kristálymet hatása alatt állt, mikor megkéselt három rendőrt, akik közül az egyik áldozat sajnos bele is halt sérüléseibe. Csupán 29 éves volt.

 

2022-ben a Deák téri kettős gyilkosság elkövetőjének anyukája bevallotta, hogy fiát már több alkalommal is előállították drogfogyasztás miatt. A fiú egy 21 és egy 16 éves fiatal életének vetett véget.Sokan abban az önámításban élnek, hogy „kontroll alatt tudják tartani az életüket drogfogyasztás mellett is”, „nincsenek veszélyben”, „mértékkel kell fogyasztani, úgy nem ártalmas”. A kábítószerek igenis károsak, nem csak arra nézve, aki fogyasztja őket, de a körülöttük élőkre is. A Drogmentes Világért Alapítvány kötelességének érzi, hogy felvilágosítsa az embereket a kábítószerek valódi hatásairól. A tapasztalatok szerint a legjobb az idejében elkezdett drogprevenciós oktatás, hogy már fiatalkorban megelőzzük a szerhasználatot.

 

 

Többen is csatlakoztak az önkéntesekhez, fontosnak tartják az ügyetA Bűncselekmények Áldozatainak napján nem egy járókelő megállt, hogy kifejezze, számára is fontos ez az ügy. Többek között egy ápolónő és egy szociális munkás is megállt, kért füzeteket, hogy csatlakozhasson az osztáshoz. Ők munkájukból adódóan közelről látják, hogy a drogok terén nem elég utólag tüzet oltani. A valódi katasztrófa nagy része elkerülhető, ha minél többen még időben kapnak oktatást a drogok veszélyeiről.

A Drogmentes Világért Alapítvány magyarországi képviselete ez alkalommal öt településen: Budapesten, Debrecenben, Győrben, Nyíregyházán és Veszprémben adott drogmegelőző füzeteket a helyi felnőtteknek és fiataloknak. Összesen 52 önkéntes vett részt az eseményen, ahol több, mint 8.000 Az igazság a drogokról füzetet osztottak ki, ezzel is közelebb jutva ahhoz, hogy kevesebb drogfogyasztás, ezáltal kevesebb bűncselekmény és tragédia történjen Magyarországon.

 

Források:
ugyeszseg.hu
blikk.hu
vg.hu

 

Egy füzet fogja megváltani a világot?

Egy füzet fogja megváltani a világot?

Egy füzet fogja megváltani a világot?Többek között az ilyen történetekért dolgozik a Drogmentes Világért Alapítvány minden munkatársaA Bűncselekmények áldozatainak világnapja alkalmából idén is több...