A metamfetamin az új orosz rulett?

Friss adatok szerint a metamfetamin túladagolás okozta halálesetek száma az elmúlt években megháromszorozódott. Az Egyesült Államok nemzeti közegészségügyi szerve, a Centers for Disease Control and Prevention (CDC, Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok) és más szervezetek újonnan közzétett jelentései rávilágítottak a szer fogyasztásával összefüggő halálesetek közelmúltbeli megugrására. Arra is felhívják a figyelmet, hogy nem enyhe emelkedésről van szó: amerikaiak ezrei haltak meg az utóbbi időben metamfetamin túladagolásban.

A metamfetamin az új orosz rulett?

Ebben a cikkben arra keressük a választ, miért ugrott meg drasztikusan a metamfetamin okozta halálesetek száma az utóbbi időben.

A metamfetamin túladagolás okozta halálesetek megháromszorozódtak az elmúlt években

Azt már eddig is tudtuk a metről, hogy használata önmagában is veszélyes, és halált okozhat. De újabban a metamfetaminnal kapcsolatos túladagolásos halálesetek olyan metamfetamin mintákra is visszavezethetők, amelyek erős opioidokkal, például fentanillal voltak szennyezve. Gyakran a szerhasználók nem is tudják, hogy a metamfetamin, amit használni készülnek, opioidokat tartalmaz. Aki ma methez nyúl, valójában orosz rulettet játszik az életével.

 

Miért ugrott meg a met-túladagolás halálos áldozatainak száma?

A jelentések szerint 2015 és 2019 között a metamfetaminhoz kapcsolódó halálos túladagolások száma csaknem 180%-kal nőtt, annak ellenére, hogy a metamfetamint használók száma csak 43%-kal emelkedett. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a metamfetamin használat sokkal kockázatosabbá vált, mivel a vele kapcsolatos halálesetek növekvő aránya messze meghaladta a szert használók növekvő arányát.

A kutatók több ok-okozati tényezőnek tulajdonították a metamfetamin okozta halálesetek csaknem megháromszorozódását. Megállapították, hogy a felhasználók egyre több kockázati tényezőt vállalnak a használati szokásaikban, és inkább intravénásan adják be, a kevésbé veszélyes elszívás helyett. Azt is megállapították, hogy a metamfetamin használat demográfiai jellemzői nagymértékben eltolódtak a rosszabb társadalmi-gazdasági kockázati tényezőkkel és egyéb egészségügyi problémákkal rendelkező populációk felé. Végül pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy a metamfetamin használat következtében elhunyt emberek szervezetében opioidok jelenlétét mutatták ki, ami arra utal, hogy opioidokat is használtak, gyakran anélkül, hogy ennek tudatában lettek volna.

 

Mit mondanak a szakértők?

Az eredmények kapcsán Dr. Nora Volkow, a National Institute on Drug Abuse (Nemzeti Drogmegelőzési Intézet) igazgatója a következőket mondta: „Az Egyesült Államokban túladagolási válság közepén vagyunk, és ez a tragikus folyamat messze túlmutat az opioidjárványon. A heroin mellett a metamfetamin és a kokain is egyre veszélyesebbé válik a nagy hatású fentanillal való szennyeződés, valamint a magasabb kockázatú használati szokások, például a többszörös szerhasználat és a rendszeres használat növekedése miatt.

Dr. Volkow figyelmeztetése egyértelmű. A kábítószer-használat minden formája egyre veszélyesebbé válik, egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy halálos kimenetelű lesz.

 

Mi is a metamfetamin?

A metamfetamin (met, kristálymet) egy erős, függőséget okozó stimuláns, amely jelentősen befolyásolja a használó központi idegrendszerét. Általában fehér vagy kékesfehér kristályok, illetve por formájában jut el a felhasználókhoz.

A metamfetamin növeli a dopamin mennyiségét az agyban. Tekintettel arra, hogy a dopamin szerepet játszik az örömérzet kialakulásában, a motivációban és a jutalmazó viselkedések megerősítésében, a metamfetamin szedése és az ebből eredő dopaminszint-emelkedés az agyban elsőre kellemesnek tűnik, a boldogság és a jó közérzet (nyilván hamis) érzetét kelti.

 

Milyen hatásai vannak a metamfetamin szedésének?

Fontos tisztázni, hogy a metamfetamin használata már önmagában is rendkívül veszélyes, nem kell ehhez opioidokkal vagy más veszélyes anyaggal keverni. A metamfetaminnal való kísérletezés néhány rövid távú hatása a következő:

  • Az éberség és az általános fizikai aktivitás jelentős növekedése.
  • Csökkent étvágy, gyakran olyannyira, hogy a szerhasználó egy vagy több napig kihagyja az étkezést.
  • Gyorsabb légzés, néha a hiperventillációig.
  • Gyors és szabálytalan szívverés.
  • Emelkedett vérnyomás.
  • Emelkedett testhőmérséklet.

Ez csak néhány példa a rövid távú hatásokra. A hosszú távú hatások még ennél is aggasztóbbak. Vannak, akik extrém súlyvesztést, függőséget és súlyos fogászati problémákat tapasztalnak. Másoknál szorongás, az agy szerkezetének és működésének megváltozása, zavartság, memóriavesztés és az alvási szokások megváltozása alakul ki. De jelentkezhet súlyos viszketés is, olyan mértékű, hogy a vakarózástól bőrfoltok és sebek keletkeznek. Egyes felhasználók erőszakossá is válnak, és akár paranoiát vagy hallucinációkat is megtapasztalhatnak. A függőség gyakori jeleiről és tüneteiről itt olvashatsz részletesebben.

A metamfetamin folyamatos használata változásokat okozhat az agy dopaminrendszerében, különösen a koordinációval, a verbális tanulással, az érzelmekkel és a memóriával kapcsolatos területeken. Jelentős kognitív károsodás és hanyatlás is lehet a következmény, ami életre szóló küzdelmet és nehézséget jelent úgy az egyén, mint a környezete (család, barátok) számára. Korábbi methasználók történetét itt olvashatod el.

 

Mi a legfőbb oka a mettúladagolás okozta halálesetek növekedésének?

Úgy tűnik, hogy a metamfetamin okozta halálesetek számának növekedése mögött az egyik fő hajtóerőt az opioidok jelentik. A Pew Research jelentése szerint a fentanil mára már majdnem annyi kokain- és metamfetamin használó ember szervezetében bukkan fel, mint ahány heroinhasználóéban. A halottkémek egyre gyakrabban adnak ki toxikológiai jelentéseket, amelyek azt mutatják, hogy a metamfetamin függők nem csak metamfetamintól halnak meg, hanem opioidokkal szennyezett metamfetamintól.

 

Élet vagy halál?

A növekvő halálesetek száma a drogfogyasztás kockázataira és súlyos következményeire hívja fel ismételten a figyelmet. A számok önmagukért beszélnek: a halálos túladagolás egyre gyakoribb. Még azok a droghasználók is veszélyben vannak, akik szándékosan próbálják elkerülni az opioidok használatát, mivel tudtuk nélkül fentanillal vagy más opioid anyagokkal szennyezett drogot vihetnek be a szervezetükbe.

A kábítószer-függőség mindig is élet-halál kérdés volt. Ezért olyan fontos, hogy a kábítószer-használók, -függők minél hamarabb szakképzett drog- és alkoholrehabilitációs központokban keressenek kezelést.

Forrás: Meth Overdose Deaths Tripled in Recent Years

Egy füzet fogja megváltani a világot?

Egy füzet fogja megváltani a világot?

Egy füzet fogja megváltani a világot?Többek között az ilyen történetekért dolgozik a Drogmentes Világért Alapítvány minden munkatársaA Bűncselekmények áldozatainak világnapja alkalmából idén is több...