Mennyire tudnak hitelesek lenni a rendőrök az iskolai drogprevencióban?

Futott már be hozzánk kérdés, hogy miért a rendőrök csinálják az iskolai drogprevenciót annyi helyen? Van, aki teljesen látja a létjogosultságukat és van, aki úgy gondolja, hogy ez nem az ő feladatuk. Itt nagyon fontos a hitelesség, hiszen olyan információk átadásáról van szó, amelyek sokféle formában keringenek a neten és a közösségi médiában, és az előadó meggyőzően kell érveljen a felsorakoztatott tények mellett – szóval ebben a kényes helyzetben hiteles lehet-e egy rendőr?

iskolai drogprevenció

Ebben a cikkben egy sokszor hallott kérdésre keressük a választ: miért a rendőrök foglalkoznak az iskolai drogprevencióval, hitelesek tudnak-e lenni egy ilyen kényes szituációban? Nos, a válasz egyszerű: igen. Nézzük meg egy kicsit részletesebben, hogy miért mondom ezt!

A rendőrök nagy százalékban terepen dolgoznak, és élesben látják a droghasználat következményeit, hogy mekkora problémákat képes okozni (sofőrök, akik közlekedési balesetet okoznak, bűnözők, esetleg olyan személyek, akiknek nincs büntetett előéletük, de elveszítik az önkontrollt, és agresszíven viselkednek stb.). Ezeket az eseteket ők közelről látják, beszélnek a tanúkkal, családtagokkal, szer-használókkal, mélységében ismerik az ügyet. Ők nem mások véleményén keresztül, hanem közvetlen közelről látják a drogok hatásait. Egy újságcikk, egy tévériport nem képes ilyen részletesen bemutatni az ügyet, mert nincs módjában kitérni a részletekre. Általában csak magáról a balesetről vagy bűncselekményről szerzünk tudomást, esetleg az okáról.

 

A megkérdezett rendőrök többsége azért tartja fontosnak az időben elkezdett prevenciót, mert valóban megelőzi vagy csökkenti a droghasználatot és a belőle eredő problémákat.

 

Vitathatatlan tény, hogy a rendőröknek széles körű tapasztalataik vannak, és pont ezért az iskolai drogprevenció területén rendkívül hitelesek. Mivel a fiatalok idejük nagy részét az iskolában töltik, ezért alapvető fontosságú, hogy ne csak otthon, hanem az adott intézményben is felkészítsék őket arra, hogy az egészséges életmódot válasszák, és magabiztosan mondjanak nemet a drogokra.

Az iskolai drogprevenció egyik fontos eleme, hogy olyan gondolatokat adjunk át a fiataloknak, ami a való életben megfigyelhető. Nem pusztán “tudományosan hangzó” információkkal akarjuk tömni őket. Például: 0,5 g kokaintól kiszáradhat a szád – ez ugyan valós információ, de nem mérvadó számukra. Sokkal szemléletesebb és célravezetőbb, ha azt emeljük ki, hogy a kokain fogyasztásának egyenes következményeként milyenné válhat a kapcsolata a családdal, barátaival, vagy milyen testi érzetei, akár fájdalmai lehetnek.

Ebben sok esetben kiválóak a rendőrök. Számos olyan példát tudnak mesélni, amit saját szemükkel láttak, ők maguk megfigyeltek. Nincs meggyőzőbb a valós életből merített történeteknél. Ezek a történetek ráadásul pont abban a városban, helyiségben történtek, lehet, hogy a szomszéd utcában, vagy éppen ugyanabba a suliba járt az, akiről szó van. Nem lehet legyinteni, hogy „ilyesmi nálunk nem történhet meg”, „itt nem ilyen durva a helyzet” mert térben és időben közeli példák hangzanak el. A rendőrök az iskolai drogprevenciós munkájuk során sokszor ilyen esetekre építenek.

 

Milyen eredményeket tud elérni a hiteles iskolai drogprevenció?

A legfontosabb célok:

  • A diák ismerje fel a kábítószerekkel kapcsolatos tévhiteket, és legyen tisztában az igazsággal a drogok kapcsán.
  • Tudja felmérni a következményeket, mielőtt meghozná a döntését.
  • Ellen tudjon állni a körülötte lévők, a haverok nyomásának.
  • Tudjon nemet mondani.
  • Legyen tisztában a saját értékeivel.
  • Megértse, hogy drogok nem tüntetik el a problémákat, legfeljebb ideiglenesen elnyomják őket.

Vannak, akik pesszimista képzeteik miatt megalkuvóan arról beszélnek, hogy a droghasználattal meg kell tanuljunk együtt élni. Mi inkább azt valljuk, hogy tegyünk azért, hogy javuljon a helyzet. Nyilván, ha senki nem tesz semmit, akkor nincs is miért változásra várni. Magyarország számos iskolájában bebizonyosodott, hogy még a baj kialakulása előtt elkezdett rendszeres megelőzéssel eredményeket érhetünk el.