Tapasztalatok és gyakorlatias eszközök a világnapon

A média által generált drogbotrány és drogpropaganda folyamatosan nehezíti a dolgát szülőknek, tanároknak és családsegítőknek egyaránt – derült ki a Kábítószer ellenes világnap alkalmából megrendezésre kerülő konferencián.

Kábitószer ellenes világnap konferencia Szabó Judit

A 36. Kábítószer-ellenes világnap alkalmából a drogmegelőző megmozdulás keretén belül nem csak a tájékoztató füzetek kerültek kiosztásra.

A Drogmentes Világért Alapítvány magyarországi csapata konferenciát szervezett szülők, tanárok és további olyan szervezetek részére, akiknek fontos, hogy az alapítvány célját ők is teljesítsék. Szeretnének előbb elérni igaz adatokkal a fiatalokhoz, mint a drogok.

A konferencián korábbi drogfogyasztók és orvos tartott előadást annak érdekében, hogy megelőzhető, felismerhető és kezelhető legyen a drogprobléma a fiatalok körében.

Kábitószer ellenes világnap Gárdus Bence beszéd

Gárdus Bence, versenyszinten sportolóként és a hazai fittness rendezvények kiemelkedő fellépőjeként megosztotta tapasztalatait és történetét is a drogfogyasztásról, annak buktatóiról és kárós hatásairól. A Kábítószer-ellenes világnap alkalmával tartott konferencián említést tett a kapudrogként ismert marihuána káros hatásairól is, valamint elmesélte, mi is jelentette számára a forduló pontot. Egy szintén sportoló barátja megmutatta neki a tájékoztató füzeteket és mellbe vágta az adat, miszerint visszafordíthatatlan károkat okoznak számára a buliban poénból fogyasztott szerek. Éppen ezért nem csak ő és a barátja rakta le, de azóta több ismerősének is segített ebben az igaz adatok átadásával és az őszinte érdeklődéssel, így számára ezek jelentik a kulcsfontosságú eszközöket a leszoktatásban.

Kábitószer ellenes világnap Dr Lenkei György konferencia előadás

Dr. Lenkei György családorvos szakorvos, egészségoktató, vitamin-fejlesztési szakértő abban segített a résztvevőknek, mit és hogyan érdemes elmondani a gyerekeknek a drogokról.
Előadásában kitért a jelenleg nagy veszélyt jelentő drogpropagandára és designerdrogokra is. Utóbbiak olyan új szerek, amik mindaddig nem illegálisak, amíg létezésükről nem tudnak. A doktor úr arról is beszélt, hogy mit is jelent a drogszemélyiség és hogyan lehet felismerni azt. Dr. Lenkei György azt is elmondta, hogy a droghasználók nem rossz emberek, csupán a rossz megoldást választották, hiszen ezek a szerek megváltoztatják a személyiséget és tönkretehetnek számos életet. Kiemelte, hogy mind a szülők, pedagógusok vagy civil szervezetek munkatársai számára is hatásos eszköz a példamutatás és a pozitív “drogok” használata is. Ez lehet a kedvesség, szeretet, segítség és minden olyan dolog, ami boldogságot okoz egy embernek. A világnapon tartott előadását egy gondolattal zárta, miszerint bármikor lehet újrakezdeni és ezt érdemes átadni a gyerekeknek, hiszen minden megmentett élet hatalmas nyereség a droggal szembeni küzdelemben.

Kábitószer ellenes világnap konferencia Szabó Judit

A Drogmentes Világért csapattagjai a Kábítószer-ellenes világnapi konferencia megszervezésénél nagyon fontosnak tartották, hogy olyan hiteles előadókat keressenek meg, akik valóban teljes testközelből megtapasztalták a drogok kárós hatásait és az általuk okozott mélypontokat. Szerették volna megmutatni, hogy ezeket le lehet győzni és van lehetőség a sikeres életre. Ennek az egyik tökéletes példája Szabó Judit, online marketing szakember, kétgyermekes édesanya és korábbi droghasználó, aki történetét megosztotta a résztvevőkkel. Judit az egyetemi évei alatt találkozott a drogokkal és a bulis drogozás végül napi szintűvé nőtte ki magát és rendszeres droghasználóvá vált. Ezt követően nehéz évek következtek számára, de egy baráti segítséget elfogadva képes volt ebből kitörni és sikeres életet felépíteni. Judit elmondta, hogy nagyon sok esetben igazából csak azért kezdenek el drogozni a fiatalok, mert így nem nézik ki őket. Hiszen a médiában is legtöbbször azt látják, hogy ezt csinálni menő és hibásan azt hiszik, hogy ezáltal válhatnak ők is menővé. Viszont mire rájönnek, hogy baj van, sokszor már túl késő és nem mernek róla beszélni, csak jeleket hagynak. E miatt kihangsúlyozta, hogy az őszinte és ítélkezés mentes kommunikáció elengedhetetlen a drogprevencióban és a már kialakult drogprobléma kezelésben egyaránt. A legnagyobb hiba, amit elkövethet egy szülő vagy szakember az az, ha nem beszélnek a drogokról. Az előadása végén Judit bemutatta az Igazság a drogokról pakkokat, amelyek pontos útmutatással segítik a gyerekek hatékony és érthető tájékoztatását.

Csodás visszajelzések születtek a világnapi előadásokról:

„Remekül éreztem magam. Érdekes előadásokat hallottam, sok hasznos információval gazdagodtam.”- pedagógus

” Nagyon jól éreztem magam. Fontos dolgok hangoztak el a számomra.” – szociális munkás

„Jól éreztem magam. Informatív volt.” – intézmény vezető

„Köszönöm. Nagyon érdekes volt.” – iskolapszichológus

„Csak így tovább! Színvonalas konferencia volt.” – pedagógus

„A konferencia nagyon érdekes volt. Sok új dolgot hallottam és tudtam meg” – szülő

„Köszönjük szépen a színvonalas előadásokat, nagyon hasznosnak tartottuk.” – szülő

„Számomra hasznos információk hangoztak el, melyet tovább tudok adni a gyerekeknek.” – rendőr

műsorvezető kábítószer ellenes konferencia világnap

A konferencia végén igen sok kérdés záporozott az előadók felé, valamint többen kifejezték gondolataikat azzal kapcsolatban, hogy mennyire nehéz jelenleg a drogprevenció, ezért nagy szükség van az ilyen kezdeményezésekre.

Ennek eleget téve a Drogmentes Világért Alapítványnál igyekszünk minél több hasonló megmozdulást szervezni annak érdekében, hogy előbb érjük el a fiatalokat az igazsággal a drogokról, minthogy a drogok jutnának el hozzájuk.

Nagyon hálásak vagyunk, hogy ennyien részt vettek a konferencián és csatlakoztak az összefogáshoz egy jobb világ megteremtésének az érdekében.

Egy füzet fogja megváltani a világot?

Egy füzet fogja megváltani a világot?

Egy füzet fogja megváltani a világot?Többek között az ilyen történetekért dolgozik a Drogmentes Világért Alapítvány minden munkatársaA Bűncselekmények áldozatainak világnapja alkalmából idén is több...