Több száz szülőnek segítettek a Kábítószer-ellenes világnapon

kabitoszer ellenes vilagnap onkentesek

Éppen a Kábítószer-ellenes világnapot megelőző hetekben történt, hogy egy 19 éves lány kokainfogyasztást követően autóba ült és halálos balesetet okozott. Ez még több szülő figyelmét irányította a megelőzés fontosságára. A Drogmentes Világért Alapítvány hazai képviselete országos drogmegelőző megmozdulást szervezett a világnap alkalmából.

Az ENSZ által 1987-ben életre hívott Kábítószer-ellenes világnapot minden évben június 26-án tartják, hogy felhívják a figyelmet a szerhasználat káros hatásaira.

A fiatalok nagy része már általános iskolában megismerkedik a drogokkal. Megfelelő információ nélkül viszont csak azt fogja „megtanulni”, amit a haveroktól vagy az interneten hall, és ami bizony gyakran messze áll a valóságtól. Közöttük van, aki nem csak hall róla, hanem ki is próbálja. A nemzetközi statisztikák szerint a gyerekek 3,8%-a már 13 éves kora előtt kezdi a fogyasztást (a magyarországi százalék 3,0). A tapasztalat szerint sok családban tabu a drogkérdés, vagy egyszerűen soha nem hozza fel senki.

A fiatal lányhoz köthető tragédia is példaként szolgál, hogy a kábítószerek és az alkohol hatása megváltozott testi és tudatállapotot eredményez. Ennek következtében az ember olyan döntéseket hozhat és olyan dolgokat tehet, amit józanul biztosan nem akart volna. A balesetre való hajlam is megemelkedik. Kábítószer-fogyasztóktól gyakran hallani, hogy nem tudták az igazságot a drogokról.

A Drogmentes Világért Alapítvány munkatársai és önkéntesei nagyon fontosnak tartják, hogy még időben felvilágosítsák a fiatalokat a kábítószerek veszélyeiről. Az idei Kábítószer-ellenes világnap alkalmából az ország tizenegy településén, tizenöt helyszínen osztottak drogfelvilágosító füzeteket az önkéntesek. Összesen 108 önkéntes közösen több, mint 18.000 füzetet adott át szülőknek, pedagógusoknak és fiataloknak.

 

Országszerte szülők és pedagógusok szólították meg az önkénteseket, hogy kapjanak az alkalmon és azonnali tanácsot kérjenek, vagy eszközöket az iskolai és otthoni drogfelvilágosításhoz.

 

Az igazság a drogokról füzetsorozat tizennégy illusztrált füzetből áll, amelyek a leggyakrabban használt drogokról tartalmaznak adatokat. Egyszerű nyelven írták őket, amelyet könnyű megérteni. A füzetek elmagyarázzák a drogok emberekre gyakorolt fizikai és mentális hatásait. Igaz történeteket írnak le olyan emberekről, akik használták a drogokat és függővé váltak.

Az idei Kábítószer-ellenes világnap kiváló alkalmat teremtett az összefogásra és a drogmegelőző oktatás fontosságára való figyelemfelhívásnak.

Egy füzet fogja megváltani a világot?

Egy füzet fogja megváltani a világot?

Egy füzet fogja megváltani a világot?Többek között az ilyen történetekért dolgozik a Drogmentes Világért Alapítvány minden munkatársaA Bűncselekmények áldozatainak világnapja alkalmából idén is több...