2021: Emberség és Összefogás

Összefoglaló a Drogmentes Világért Alapítvány magyarországi csapatának 2021-es évéről.

2021 összefogás drogmegelőzés

Az elmúlt év korántsem mondható megszokottnak. A koronavírus berobbanásával sok minden megváltozott. 2021-ben tapasztalhattunk bezártságot, újrakezdést, korlátozásokat, de mindenekelőtt emberséget, tenni akarást és összefogást az igazán fontos ügyekben.

A Drogmentes Világért csapatnak volt szerencséje együtt dolgozni több száz pedagógussal, szülővel, rendőrrel és más területek felelősségvállaló képviselőivel. Egyáltalán nem volt ez egyszerű év. Együtt viszont felül emelkedtünk az egyéni nehézségeken. A közös összefogás révén megsokszoroztuk lehetőségeinket és több tízezer fiatal drogprevenciós oktatását segítettük.

Gyakorlatias online drogprevenció

A távolság és a különböző korlátozások elválasztottak minket. Az online térben viszont újra egymásra találtunk. Mivel számos intézményvezető, pedagógus, rendőr és szülő jelezte, hogy ebben az időszakban különösen nagy szükség van a drogmegelőzésre, így elő kellett rukkolnunk egy olyan megoldással, ami egyszerre ad megoldást a távolságra és a minőségi oktatásra, ami nem volt egyszerű feladat. A nemzetközi Drogmentes Világért Alapítvány összeállított egy kivételes E-tanfolyamot, ami mind számitógépen, mind pedig okostelefonon elérhető.

 

Mit mondana diákjának, vagy gyermekének, amit mindenképpen tudnia kell a drogokról?

 

A tanfolyam részét képezik egykori drogfogyasztók és dílerek személyes beszámolói, valamint a különböző drogokkal kapcsolatos legfőbb tudnivalók, amik érthetővé teszik a droghasználat veszélyeit.

Több, mint 300 hazai iskolából keresték fel a tanfolyamot.

A hazai drogmegelőzés újra hangolása

A Drogmentes Világért Alapítvány védjegye, hogy a jól ismert drogprevenciós kampányai mellett minden új kihívást alaposan körüljár. Amikor 2020 elején a pandémia hatására az iskolák bezártak Németh Gergő drogprevenciós szakember, az Alapítvány hazai elnöke, kutatást kezdeményezett. Több száz általános és középiskola pedagógusai működtek együtt, hogy beazonosítható legyen mivel kell szembenéznie a magyar közoktatásnak. A kutatás elemzése során számos olyan hiányosság és probléma merült fel, ami nem elméleti, hanem azonnal használható megoldást igényelt.

 

„több száz általános és középiskola pedagógusai működtek együtt”

 

Az egyértelműen kiderült, hogy a pedagógusok elsöprő többsége szerint a bezártság és az izoláció csak még fontosabbá tette a drogmegelőzést. Így már az iskolák bezárása utáni második héten az Alapítvány egy megoldás csomaggal tudott szolgálni az intézményeknek, amelyet az ország minden régiójából használni kezdtek. 2021-ben újabb kutatás készült, így már az új tapasztalatokkal kibővítve lehetett nekifogni a munkának.

Több, mint 48.000 diák drogmegelőző oktatását segítettük közösen.

UEFA és a Kábitószer-ellenes világnap

A 2021-es év különlegességei közé tartozik, hogy éppen a júniusi kábítószer-ellenes világnap idején rendezték meg a magyarországi UEFA mérkőzéseket. Így a két alkalom tökéletesen egymásra tudott találni. Önkénteseink célja az volt, hogy minél többeknek irányítsák a figyelmét a drogok káros hatásaira és a sport élvezetére. Sokan jöttek gyerekkel/családosan, így nekik is megnyugtató volt, hogy vannak, akik foglalkoznak ezzel a témával. Volt, aki külön jelezte, hogy ő mindig kér az igazság a drogokról füzetekből, hogy felfrissítse a tudását, mert fontosnak tartja a téma oktatását.

Több, mint 6.000 szurkoló kapott Az igazság a drogokról füzetet a világnap alkalmából.

Nevezetes napok és üzleti együttműködések

Az egyértelmű volt, hogy egy országos méretű drogmegelőző kampányhoz országos méretű összefogásra van szükség. Felismerve, hogy a drogprevenciós oktatás mindannyiunk érdeke számos bolt, étterem és üzletvezető lépett kapcsolatba önkénteseinkkel. A céljuk az volt, hogy saját erőforrásaikat használva minél több szülőhöz és fiatalhoz juttassák el az igazságot a drogokról. Élelmiszer, ruházat, vitamin és még megannyi ágazat képviselői, – akik gyakran maguk is szülők – működtek együtt, hogy közösen egy biztonságosabb környezetet tudjunk kialakítani. Az ügyfelek és vásárlók gyakran nem csak egy, hanem több Az igazság a drogokról füzetet is kértek, hogy családtagjaiknak és barátaiknak is tudjanak vinni.

 

Országszerte megtalálható önkéntes csoportjaink több, mint 300 együttműködővel dolgoztak.

 

Önkénteseink és az üzletvezetők koordinációja révén az igazság a drogokról füzetek terjesztését legtöbbször valamelyik tematikus világnap idejére időzítették.
Így országszerte több ezer szülő és fiatal ismerhette meg a drogok veszélyeit az Egészség Világnapja, a Kábítószer ellenes világnap, vagy éppen a Vörös szalag Hét keretében.

Közösen több, mint 140.000 igazság a drogokról füzetet adtak fiataloknak és felnőtteknek.

Összefoglalás és a jövő

Az év során minden hétre jutottak megkeresések régi és új együttműködőktől, tenni akaró szülőktől és pedagógusoktól. Egy dolog biztos: a drogprobléma országos és valódi változást csak kitartó munkával és összefogással tudunk elérni. A 2021-es év pedig tökéletes példát állított ennek az elvnek. Az Alapítvány munkatársai és önkéntesei számos kivételes emberrel dolgoztak együtt, hogy közösen tegyünk a gyerekek megfelelő drogmegelőző oktatásáért és biztonságos jövőjéért. Például egy kiemelten fontos idei projekt keretében száznál is több felelősséget vállaló pedagógus segítségével több, mint 48.000 diák drogmegelőző oktatását segítettük közvetlenül.

Mindent összevetve a támogatók, önkéntesek és együttműködők közös erőfeszítésének köszönhetően 2021-ben több, mint 200.000 fiatalnak és felnőttnek tudtunk segíteni.

 

Ezúton is köszönjük minden támogatónknak, önkéntesünknek és együttműködőnknek, hogy az összefogásunkkal egy igazán értékes évet zártunk. 

 

A következő évben pedig az eddigiekhez méltóan is azon leszünk, hogy a lehető legtöbb területen segítsünk hatékony drogmegelőzést biztosítani.

 

Egy füzet fogja megváltani a világot?

Egy füzet fogja megváltani a világot?

Egy füzet fogja megváltani a világot?Többek között az ilyen történetekért dolgozik a Drogmentes Világért Alapítvány minden munkatársaA Bűncselekmények áldozatainak világnapja alkalmából idén is több...