Egy füzet fogja megváltani a világot?

Többek között az ilyen történetekért dolgozik a Drogmentes Világért Alapítvány minden munkatársa

voros szalag het drogprevencio

A Bűncselekmények áldozatainak világnapja alkalmából idén is több városban közel 50 önkéntes ment az utcákra, hogy minél több embert tájékoztassanak a drogok káros hatásairól.  

Ahogyan azt már korábbi cikkeinkben is kifejtettük, sajnos a családon belüli erőszak vagy egy kettős gyilkosság is könnyen visszavezethető korábbi drogfogyasztásra, alkoholproblémákra. 

Sokszor már csak akkor veszik észre a jeleket, ha nagy a baj. Éppen ezért a drogprevenció napjainkban még nagyobb szükséggel bír. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a Drogmentes Világért Alapítvány munkatársaitól minden füzetosztási akció során többen kérnek plusz füzeteket.  

Tanárok, szociális munkások, menekülteket segítők vagy éppen maguk a diákok jönnek oda és kérnek osztálytársaknak, diákoknak és rászorulóknak tájékoztató füzeteket. Vannak, akik előre gondolkodnak és informálni akarják azokat, akik fontosak a számukra, de sajnos sokkal többször már a problémás helyzetben lévőket szeretnék kirántani a gödörből.

 

Minden füzetosztás egy érzelmi hullámvasút az önkéntesek számára…

Rengeteg drámai esetről hallanak, vagy akár találkoznak is ilyenekkel. Nem mindig olyan könnyű e miatt kimenni az utcára és órákat a hidegben vagy éppen a tűző napsütésben füzetet osztani. Ráadásul mindezt energikusan és kedvesen, közben pedig informálni, segíteni, meghallgatni mindenkit.

„a következő pillanatban valaki hálásan, könnybe lábadt szemmel köszöni meg, hogy ott van”

Ők azonban töretlenül segítenek, mert a következő pillanatban valaki hálásan, könnybe lábadt szemmel köszöni meg, hogy ott van és tesz valamit a drog helyzettel kapcsolatban. Vagy éppen elmeséli, hogy már valakinek segített a füzetekkel.

Nem várnak el semmi mást, csak szeretnék, hogy ez a világ egy picit jobb hely legyen. Ahol nem történnek folyamatosan közúti balesetek felelőtlenség és nem megfelelő tájékoztatások miatt. Ahol nem mennek tönkre tehetségeséletek egy rossz döntés következtében. Ahol nem bántanak ártatlanokat, mert éppen rosszkor voltak rossz helyen.

Amikor pedig új csapattagokkal bővül a Drogmentes Világért Alapítvány, különösen nagy az öröm. Erre az akciónkra is érkezett két barát, akik buli helyett azzal töltötték a hétköznap estéjüket, hogy másoknak segítettek helyes és igaz adatokat szerezni a drogokról. Majd úgy döntöttek, még a munkahelyükre is elvisznek néhány füzetet, mert elmondásuk szerint, ott is hasznát veszik ezeknek az értékes adatoknak.

Nem egy füzet fogja megváltoztatni az egész világot, de minden ember számít és minden pozitív változás érték. Akár egy új csapattag, aki elhatározta, hogy segít a fiataloknak, akár egy füzet, ami pont abba a kézbe kerül végül, akinek a legnagyobb szüksége van rá. Nem egyszer fordult már elő.

A drogprevenció által lehetősége van a fiataloknak arra, hogy egy valóban boldog és kiegyensúlyozott életet éljenek, amelyben elérhetik céljaikat és megvalósíthatják álmaikat. Öröm, hogy ehhez ismét sokan közelebb kerülhettek egy lépéssel a Bűncselekmények áldozatainak világnapján.