Pedagógus új feladatkörben? A pedagógusok szerepe a drogmegelőzésben

2021 elején a Drogmentes Világért Alapítvány készített egy felmérést több, mint 100 magyarországi iskola bevonásával. A felmérés résztvevői tanárok és intézményvezetők voltak. Arra voltunk kíváncsiak, hogy pedagógusi szemmel mennyire aktuális ma a drogkérdés, illetve mit jelent ma egy pedagógus számára a hatékony drogmegelőzés.

drogmegelőzés pedagógusok szerepe

Minden drogmegelőzési program kulcsa a diákok megfelelő motivációja és tanítása. Ebben a cikkben azt vizsgáljuk meg, mi a szerepe, és milyen lehetőségei vannak a pedagógusoknak a prevencióban.

A Drogmentes Világért Alapítvány felméréséből kiderült:

  • A pedagógusok szerint a diákok jelenleg, a koronavírus-járvány ideje alatt nagyobb drogveszélynek vannak kitéve, mint máskor. Többet vannak egyedül, kevesebb a kontroll. Kiszakadtak a jól ismert és biztonságot nyújtó mindennapi rutinból, sokkal inkább sérülékenyek, könnyebben befolyásolhatók.
  • Mit jelent ma a hatékony drogmegelőzés? Olyan prevencióra van szükség, ami a kendőzetlen igazságot mondja el.
  • Hatékonyság szempontjából fontosnak tartják azt, hogy a prevenciós oktatás gyakorlati tapasztalatokra épüljenek, megtörtént eseteket mutassanak be.
  • Az is nagyon fontos, hogy a diákok megértsék a drogfogyasztással járó veszélyt.

 

Mikor kell elkezdeni a drogmegelőzést?

A prevenció a WikiSzótár szerint lépéseket, intézkedéseket jelent, amelyek védenek egy lehetséges rossz, káros hatás ellen. Pontosan ezért a drogmegelőzésben az egyik legfontosabb tényező az idő. Minél hamarabb kezdjük el a prevenciós programot, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a programban részt vevő diákok felkészülten és felelősségteljesen tudnak nemet mondani a droghasználatra.

Időnként találkozunk azzal az elképzeléssel, hogy a prevenciót akkor kell megkezdeni, amikor már megtörtént az első találkozás a drogokkal. Ennek az elképzelésnek nincs alapja, mivel a prevenció lényege, hogy már a baj kialakulása előtt elkezdjük. Nincs értelme azon gondolkodni, hogy mikor lenne a legjobb elkezdeni, mivel egyértelműen a most a legjobb időpont.

 

Legkésőbb most

Minden drogprevenciós program kulcsa a diákok megfelelő motivációja és tanítása. Meg kell tanítani mindenkit, át kell adni az információkat a droghasználat valós hatásairól, következményeiről testi, lelki, illetve társadalmi szinten. Csak akkor érhetünk el sikert bármilyen drogprevenciós programmal, ha a diákok függetleníteni tudják magukat mindattól, amit a (közösségi) médiában látnak, vagy kétes forrásokból hallanak. Ennek alapja pedig a tudományosan igazolt és valós élettörténetekkel alátámsztott ismeretek megszerzése.

 

Hogy jönnek a képbe a pedagógusok?

Amikor drogmegelőzésről van szó, könnyen elcsúszik a koordináció. A tanár ugyanis úgy gondolja, ezt már a szülő elvégezte, a szülő pedig biztosra veszi, hogy az iskolában majd beszélnek róla. És gyakran a gyerek két szék közt a pad alá esik, mert egyik fél sem mondja el neki időben ezeket az életbevágó információkat.

 

Nincs szó arról, hogy új szerepbe kerülnének a pedagógusok

A nevelés, a pedagógus munkája akkor hatékony, ha a pedagógus és a diák közti kapcsolat mindkét fél számára egyaránt fontos. Úgy is mondhatnánk, ha a tanár hatással van a diákra, akkor a diák hallgat a tanárra. A pedagógus ezen a kapcsolaton keresztül tud hatni a növendékére. Nem szabad lekicsinyelni a pedagógus hatását, hiszen ezen múlhat a fiatal későbbi boldogulása, az egész életen át tartó fejlődés megalapozása. Ezért is válhat a pedagógusi munka szerves részévé a drogprevenció.

Németh Gergő drogmegelőzési szakember is kiemelte a pedagógusok szerepét a prevencióban:

„Nem szabad alulértékelni a pedagógusokat, mert az ő kezükben van a jövő kultúrája. Sajnos túl ritkán van elismerve, hogy mekkora felelősség, illetve teher van rajtuk.”

 

Hogyan védheti meg az iskola a drogoktól a gyereket?

Igazából a drogok ellen csak az oktatáson keresztül lehet védekezni, azzal, hogy újra és újra beszélünk róluk. Hogy teszünk róla, részt veszünk benne, hogy az igazság jusson el mindenkihez. Az iskola preventív szerepe iszonyú fontos, nemcsak a tájékoztatás miatt, hanem az összefogás szempontjából is. Ha az iskola tanítja mindazt, amit a drogokról, a droghasználatról tudni kell, beszél róla, azzal tesz ellene – ehhez azonban közösségépítés is kell, hogy felelősséget érezzünk egymásért.

A Drogmentes Világért Alapítvány Az igazság a drogokról tanfolyamsorozata online is elérhető! Az interaktív tanfolyamok videók, rövid bemutatók és kvízek segítségével adják át a drogokkal kapcsolatos igazságot.

Egy füzet fogja megváltani a világot?

Egy füzet fogja megváltani a világot?

Egy füzet fogja megváltani a világot?Többek között az ilyen történetekért dolgozik a Drogmentes Világért Alapítvány minden munkatársaA Bűncselekmények áldozatainak világnapja alkalmából idén is több...